Faszerowane pieczone pomidory
Nie samymi słodkościami człowiek żyje! Hehehe … !
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, szybkie, fit danie – pieczone pomidory faszerowane lekką sałatką tabboluleh z warzywami i serem.
Mogą być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sycą, a zarazem są bardzo lekkie i dietetyczne!
Świetny pomysł na obiad i kolację na ciepło.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* pomidory – 5 szt
* kuskus – ok. 100 g
* bulion warzywny – 500 ml
* papryka czerwona i żółta – 1 szt
* świeży ogórek – 1 szt
* ser żółty Gouda Serenada – ok. 100 g
* cebula – 1 szt
* świeża natka pietruszki
* orzeszki pini – 1 garstka
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Odcinamy górę z pomidorów, wnętrze wydrążamy.
Kuskus zalewamy bulionem, odstawiamy do napęcznienia.
Papryki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy kuskus, starty drobno ser oraz posiekane orzeszki pini – mieszamy, doprawiamy do smaku.
Nadziewamy pomidory, delikatnie smarujemy oliwą, zapiekamy ok. 15 minut / 160C.
Podajemy z odrobiną świeżej natki!
Smacznego!