Fasolowa z rozmarynem

Fasolowa z rozmarynem
Zdjęcie - Fasolowa z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa fasolowa z rozmarynem


To niezwykłe jak teoretycznie dobrze znane nam smaki zmieniają się dzięki przyprawom. Szczególnie teraz, kiedy jest zimno ta aromatyczna zupa smakuje doskonale.
Chyba każdy, kto był już dzisiaj na dworze marzy o ciepłej zupie :-)

Przepis zaczerpnięty jest z kuchni żydowskiej.


Składniki:

1 litr bulionu warzywnego
400 g białej fasoli
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 duża marchewka
4 gałązki rozmarynu (ja użyłam swojego wcześniej zasuszonego)
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka octu winnego
pieprz ziołowy do smaku
oliwa z oliwek do smażenia


Przygotowanie:

Wieczorem moczymy fasolę. Następnego dnia gotujemy bulion i wrzucamy do niego fasolę i marchew, którą należy wcześniej pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie. Do gotującej się fasoli i marchwi przełożyć cebulę i doprawić pieprzem oraz solą. Czosnek rozgnieść płaską częścią noża i wrzucić do zupy. Część rozmarynu wrzucić do garnka podczas gotowania. Na koniec śmietanę połączyć z octem i wymieszać z zupą oraz przybrać rozmarynem.

Smacznego!

Kategorie przepisów