Fasolka po bretońsku
 
            Fasolka po bretońsku to jedno z bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Biała fasola gotowana z dodatkiem kiełbasy i boczku w sosie pomidorowym, przyprawiona majerankiem. Pyszne, treściwe danie idealne na obiad w porze jesienno-zimowej.
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Fasolka po bretońskuPorcje
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Fasolka po bretońskuPorcje6
Calories300
kcalSkładniki- 400 g fasoli biały jaś 
- 200 g kiełbasy 
- 100 g wędzonego boczku 
- 1 duża cebula 
- 1 l passaty pomidorowej 
- 2 łyżki oleju rzepakowego 
- 1 ½ łyżki majeranku 
- 3 liście laurowe 
- 5 ziaren ziela angielskiego 
- sól, pieprz 
- Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą, odstawić na 12 godzin.
- Następnie odlać wodę, w które się moczyła, nalać świeżą, trochę nad poziom fasoli. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować częściowo pod przykryciem przez około 1 godzinę.
- W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebulę, kiełbasę i boczek pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć aż się zarumieni, posolić i przełożyć do miseczki. Na patelnię wrzucić kiełbasę, smażyć do zarumienienia, dodać do cebuli. Następnie na patelnię wrzucić boczek, w razie potrzeby wlać odrobinę oleju, smażyć przez kilka chwil, dodać do cebuli i kiełbasy. Kiedy fasola zacznie mięknąć (mniej więcej po 40 minutach gotowania) dodać cebulę, kiełbasę i boczek. Wlać passatę, dodać majeranek, wymieszać i gotować na małym ogniu częściowo pod przykryciem do miękkości fasoli. Pod koniec dodać do smaku sól i pieprz.
 
            