Fasolakia
Fasolakia to nic innego jak fasolka szparagowa z ziemniakami i marchewką uduszona w sosie pomidorowym. Proste, greckie danie. Bardzo smaczne! O tradycyjnej fasolce z tartą bułką na maśle, na jakiś czas zapominam:))
Fasolakia
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 3 - 4 ziemniaki
- 2 - 3 marchewki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- zmiksowane lub starte na tarce pomidory - świeże lub z puszki - 500 - 600g
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Fasolkę oczyścić i pokroić na 3-4 cm kawalki. W dużym garnku rozgrzać sporo oliwy, wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, posolić odrobinę i doprawić szczyptą cukru - zeszklić. Następnie dodać pokrojone w grube plasterki ziemniaki i marchew, chwilę smażyć. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut. Na koniec wrzucić fasolkę oraz garść posiekanej natki pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie zalać gorącą wodą, tak aby prawie przykrywała warzywa. Garnek przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok 40 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 20 minutach odkryć garnek.
Smacznego!