Fajitas z rybą.

Fajitas  z rybą.

Fajitas with the fish.
Zdjęcie - Fajitas  z rybą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą z innymi składnikami.

  Zdjęcie - Fajitas  z rybą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składnik:

200g dorsza

1 pomidor

1 chilli czerwone małe

1 dymka ze szczypiorem

1 ząbek czosnku

1 awokado

2 łyżki soku z cytryny

2 tortille 1 cebula

1/2 papryki

1 łyżeczka oleju 

Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli. Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę. Pomidor pokroić w kostkę. Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać. Dymkę ze szczypiorem pokroić . Wymieszać pokrojone pomidory, chilli i dymkę. Paprykę pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w talarki. Awokado przekroić i usunąć pestkę wbijając w nią nóż. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Obrać i pokroić w paski. Lekko natłuścić żeliwną patelnię lub grill i przesmażyć cebulę z papryką. Warzywa odsunąć na bok na bok, dołożyć kostki ryby i usmażyć. Tortille podgrzać na patelni, aby zmiękły. Na plackach układać kolejno: usmażoną rybę paprykę z cebulą paski awokado i na wierzchu mieszankę z pomidorów, chilli i dymki. Wszystko zawinąć w rożek i smacznego.

Kategorie przepisów