Fajita

Fajita

Kolejne danie z kuchni meksykańskiej to znana wszystkim fajita.Wiele razy smażyłam paprykę i mięso ale w połączeniu z tortillą smakuje inaczej niż na przykład z ryżem czy makaronem. W książce, z której pochodzi ten przepis, została użyta wieprzowina ale ja widziałam w Moim gotowaniu fajitę z kurczakiem i ta wersja bardziej przypadła mi do gustu. Przepis jest moją propozycją do akcji Z widelcem prze kuchnię obu Ameryk.

 Zdjęcie - Fajita  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 60 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 1 łyżka oliwy
  • 600 g pokrojonej w paski piersi kurczaka
  • 1 cienko pokrojona czerwona papryka
  • 1 cienko pokrojona żółta papryka
  • 1 cienko pokrojona zielona papryka (nie miałam zielonej i żółtej więc dałam trzy czerwone)
  • 1 cienko pokrojona czerwona cebula
  • 8 dużych pszennych tortilli

Połączyć czosnek, sok cytrynowy i oliwę w dużej misce, dodać kurczaka, wymieszać mięso z marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki. Na dużej patelni smażyć kurczaka na rozgrzanej oliwie, mieszając aż w całości się przyrumieni. Przykryć, aby nie wystygło. Na tej samej patelni podsmażyć paprykę i cebulę, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie podgrzać tortillę na suchej patelni. Zmieszać kurczaka z warzywami i podawać z gorącymi tortillami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów