Fajita
Kolejne danie z kuchni meksykańskiej to znana wszystkim fajita.Wiele razy smażyłam paprykę i mięso ale w połączeniu z tortillą smakuje inaczej niż na przykład z ryżem czy makaronem. W książce, z której pochodzi ten przepis, została użyta wieprzowina ale ja widziałam w Moim gotowaniu fajitę z kurczakiem i ta wersja bardziej przypadła mi do gustu. Przepis jest moją propozycją do akcji Z widelcem prze kuchnię obu Ameryk.
Składniki:
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 60 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki sproszkowanego kminku
- 1 łyżka oliwy
- 600 g pokrojonej w paski piersi kurczaka
- 1 cienko pokrojona czerwona papryka
- 1 cienko pokrojona żółta papryka
- 1 cienko pokrojona zielona papryka (nie miałam zielonej i żółtej więc dałam trzy czerwone)
- 1 cienko pokrojona czerwona cebula
- 8 dużych pszennych tortilli
Połączyć czosnek, sok cytrynowy i oliwę w dużej misce, dodać kurczaka, wymieszać mięso z marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki. Na dużej patelni smażyć kurczaka na rozgrzanej oliwie, mieszając aż w całości się przyrumieni. Przykryć, aby nie wystygło. Na tej samej patelni podsmażyć paprykę i cebulę, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie podgrzać tortillę na suchej patelni. Zmieszać kurczaka z warzywami i podawać z gorącymi tortillami.
Smacznego:)