Eton Mess "Czarny Las"

Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Obłędnie lekki, delikatny, nieziemsko pyszny, jeden z moich ukochanych deserów, których nie jestem sobie w stanie odmówić.

Eton Mess, słodki "bałagan".. jeść można go bez końca;)

Prosty w przygotowaniu, bajecznie smaczny, elegancki i efektowny - Eton Mess " Czarny Las", czyli bezowo - śmietankowy deser z wiśniami.

W sezonie letnim, robię go z truskawkami, w zimie równie wspaniale smakuje z dodatkiem wiśni.

Składniki:

beza

  • 4 białka
  • 150g cukru
  • 1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0.5 łyżeczki octu

dodatkowo

  • 100 -150ml kompotu wiśniowego
  • 250 - 300g drylowanych wiśni z kompotu
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Białka ubić na sztywno.
Stopniowo, ciągle ubijając dodawać cukier.
Miksować do momentu aż masa będzie lśniąca.
Dodać mąkę i ocet.
Zmiksować.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować małe bezy.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 120C ok 45minut.
Bezy pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Kompot wiśniowy zagotować, wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Trzymać chwilę na gazie, aż kompot lekko zgęstnieje ( do konsystencji kisielu).
Frużelinę wiśniową wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier.
Na dno pucharków pokruszyć kilka bez, przykryć pierwszą warstwą bitej śmietany.
Na bitej śmietanie ułożyć część wydrylowanych wiśnie, polać ok. 2 - 3 łyżeczkami frużeliny.
Ułożyć drugą warstwę pokruszonych bezików, pokryć ją warstwą śmietanki, udekorować wiśniami i posiekaną czekoladą.
Deser podawać od razu po przygotowaniu.

Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drop scones - szkockie naleśniki
1

Drop scones - szkockie naleśni…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Compote z rabarbaru

Compote z rabarbaru

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Hot Cross Buns – angielskie bułeczki wielkanocne
1

Hot Cross Buns – angiels…

food² food²
Food Square

Brytyjskie bułeczki scones z malinami

Brytyjskie bułeczki scones z m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Oatcakes - szkockie krakersy owsiane (z patelni)
1

Oatcakes - szkockie krakersy o…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Muffiny wytrawne z jajek i warzyw z fetą
2

Muffiny wytrawne z jajek i war…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Śledzie po japońsku z suszonymi pomidorami

Śledzie po japońsku z suszonym…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka w muszlach makaronowych z tuńczykiem
1

Sałatka w muszlach makaronowyc…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Tosty francuskie z chałki na słodko
1

Tosty francuskie z chałki na s…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia