Eton Mess "Czarny Las"

Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Obłędnie lekki, delikatny, nieziemsko pyszny, jeden z moich ukochanych deserów, których nie jestem sobie w stanie odmówić.

Eton Mess, słodki "bałagan".. jeść można go bez końca;)

Prosty w przygotowaniu, bajecznie smaczny, elegancki i efektowny - Eton Mess " Czarny Las", czyli bezowo - śmietankowy deser z wiśniami.

W sezonie letnim, robię go z truskawkami, w zimie równie wspaniale smakuje z dodatkiem wiśni.

Składniki:

beza

  • 4 białka
  • 150g cukru
  • 1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0.5 łyżeczki octu

dodatkowo

  • 100 -150ml kompotu wiśniowego
  • 250 - 300g drylowanych wiśni z kompotu
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Białka ubić na sztywno.
Stopniowo, ciągle ubijając dodawać cukier.
Miksować do momentu aż masa będzie lśniąca.
Dodać mąkę i ocet.
Zmiksować.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować małe bezy.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 120C ok 45minut.
Bezy pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Kompot wiśniowy zagotować, wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Trzymać chwilę na gazie, aż kompot lekko zgęstnieje ( do konsystencji kisielu).
Frużelinę wiśniową wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier.
Na dno pucharków pokruszyć kilka bez, przykryć pierwszą warstwą bitej śmietany.
Na bitej śmietanie ułożyć część wydrylowanych wiśnie, polać ok. 2 - 3 łyżeczkami frużeliny.
Ułożyć drugą warstwę pokruszonych bezików, pokryć ją warstwą śmietanki, udekorować wiśniami i posiekaną czekoladą.
Deser podawać od razu po przygotowaniu.

Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Eton Mess "Czarny Las" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Lemon curd - angielski krem cytrynowy
3

Lemon curd - angielski krem cy…

food² food²
Food Square

Bułeczki scones
3

Bułeczki scones

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Falafel Scotch eggs - wegetariańskie jajka po szkocku z ciecierzycą

Falafel Scotch eggs - wegetari…

food² food²
Food Square

Jajka po szkocku
2

Jajka po szkocku

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drop scones - szkockie naleśniki
1

Drop scones - szkockie naleśni…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika

Sok agrestowy i porzeczkowy z…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki