Eskalopki z indyka

Eskalopki z indyka są propozycją na nieskomplikowany obiad i poradzi sobie z ich przygotowaniem nawet osoba o niewielkich umiejętnościach. A wiem to, bo z racji tego, że moje dziecko oświadczyło, iż muszę ją nauczyć wszystkich sztuczek w kuchni (cokolwiek miała na myśli), to na początek zaczęłyśmy ćwiczyć proste domowe potrawy. Nie wiem ile z tego przyswoi, zwłaszcza, że od czarnej roboty, np. obierania i krojenia cebuli, jestem ja...

Zdjęcie - eskalopki z indyka - obiad ze szkoły gotowania nastolatek - kulinar... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

eskalopki z indyka

  • 500 g piersi indyka,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

sos cebulowo-śmietanowy

  • 1 nieduża cebula,
  • 125 ml bulionu drobiowego,
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Pierś indyka pokrój w 1 cm plastry, spłaszcz je dłonią lub delikatnie oklep wałkiem przez folię. Skrop sokiem z cytryny i oprósz papryką, posiekanym rozmarynem i pieprzem. Odstaw na 15 minut. Eskalopki obsmaż na oleju po 2 minuty z każdej strony, zdejmij z patelni i ułóż pod przykryciem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Bulion wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, wlej na patelnię. Do sosu włóż eskalopki i na małym ogniu duś przez 10 minut. Podawaj z ziemniakami lub ziemniaczanymi kluskami.

Przepisy z tych kategorii

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierś kaczki w sosie winnym

Pierś kaczki w sosie winnym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pieczone piersi z kurczaka w panierce (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
3

Pieczone piersi z kurczaka w p…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Chrupiący indyk w panierce panko
2

Chrupiący indyk w panierce pan…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kurczak w słodko kwaśnym sosie
2

Kurczak w słodko kwaśnym sosie

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem
1

Kurczak w śmietanowym sosie z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty