Energetyczne kulki mocy

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofany zawartego w orzechach dostajemy porządny zastrzyk energii, a dzięki wysokiej zawartości błonnik regulujemy swoją gospodarkę węglowodanową, obniżamy poziom glukozy we krwi, cholesterol i stężenie trójglicerydów. Jeśli zaprzyjaźniliście się już z masłem orzechowym to zapewne nie będę musiała Was zbytnio nakłaniać do wypróbowania tego przepisu na przepyszne kulki mocy, to fit słodycz, której nie musicie się obawiać.




Zdjęcie - Energetyczne kulki mocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 20 min




1 szklanka płatków owsianych górskich
100 g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki nasion lnu
1 łyżka nasion chia
1/2 szklanki syropu klonowego



Przygotowanie:

1. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się lekko zrumienią, często potrząsamy, żeby się nie spaliły
2. Czekoladę siekamy
3. Łączymy wszystkie składniki ze sobą w dużej misce
4. W dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, należy mocno ścisnąć masę w dłoni, następnie rolować do uzyskania gładkiej kulki
5. Przekładamy kulki do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na ok 10 min, przechowujemy w ten sposób do ok tygodnia ( choć szczerze mówiąc nie ma na to najmniejszych szans, są przepyszne ;)







Zdjęcie - Energetyczne kulki mocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Energetyczne kulki mocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Energetyczne kulki mocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij


Etykietychiaczekoladamasło orzechoweNa zdrowiepłatki owsianeSłodki Kompromis CafeSłodki Kompromis ekspresowo

Kategorie przepisów