Ekstrat pomarańczowy

Ekstrat pomarańczowy

Wspaniały aromat, kolor i smak w potrawach i deserach o wiele lepszy niż kupny i tak prosty w przygotowaniu. Czasem dodaje jeszcze do słoika laskę wanilii to bardzo wzbogaca jego aromat bardzo polecam

Zdjęcie - EKSTRAKT POMARAŃCZOWY   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKÓRKA Z 3 DUŻYCH POMARAŃCZY świeża lub suszona

300 ml SPIRYTUSU

200 ml WODY PRZEGOTOWANEJ1

1 LASKA WANILII (niekoniecznie)

Skórkę obrać z pomarańczy tak by była bez białej części, pokroić ja na kawałki przełożyć do słoika również z pokrojona laską wanilii - zalać spirytusem wymieszanym z wodą. Następnie słoik obwinąć gazetą tak by światło się nie dostawało i pozostawić w chłodnym miejscu przez 7 dni codziennie wstrząsając. Po tym czasie usunąć skórkę a ekstrakt przelać do butelki szczelnie zamkniętej.

 

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów