Ekstrakt waniliowy
Pewnie wszyscy już znają ekstrakt waniliowy, który jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków i deserów nie mniej jednak ostatnio kilka osób pytało mnie o niego więc postanowiłam podać przepis. Ja, najbardziej lubię dodawać ekstrakt do ciast drożdżowych. Każda bułka, bułeczka, czy muffinka do której dodałam ekstrakt smakowała wspaniale. Bardzo polecam:)
Składniki:
- 3 strąki wanilii
- 1 szklanka wódki
- szklany słoiczek, butelka
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół, umieścić w słoiczku. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, co jakiś czas energicznie wstrząsając. Po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, ale powinien postać jeszcze około 2 miesięcy.
Smacznego:)