Ekstrakt waniliowy

Ekstrakt  waniliowy

Pewnie wszyscy już znają ekstrakt waniliowy, który jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków i deserów nie mniej jednak ostatnio kilka osób  pytało mnie o niego  więc postanowiłam podać przepis. Ja, najbardziej lubię dodawać ekstrakt do ciast drożdżowych. Każda bułka,  bułeczka, czy muffinka  do której dodałam ekstrakt smakowała wspaniale. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Ekstrakt  waniliowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

 

  • 3 strąki wanilii
  • 1 szklanka wódki
  • szklany słoiczek, butelka

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół, umieścić w słoiczku. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, co jakiś czas energicznie wstrząsając. Po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy,  ale powinien postać jeszcze około 2 miesięcy. 

Smacznego:) 

Kategorie przepisów