Ekspresowe mini pączki dyniowe
To pewnie ostatnie podrygi dań z dynią w roli głównej, zanim przejdziemy do pierniczków i wigilijnych karpi. Rzutem na taśmę zostawiam więc Wam przepis na błyskawiczne pączki dyniowe.
To takie pączki-racuszki, nakładane na rozgrzany tłuszcz po prostu łyżką. Ciasto przygotowuję z proszkiem do pieczenia, odpada więc też czas potrzebny na wyrastanie drożdży. Są lekkie, puszyste, niezbyt słodkie. Moje doprawiłam wanilią, możecie jednak wzbogacić je także szczyptą cynamonu.
Pewnie nie muszę dodawać, że pączki są najlepsze jedzone świeże, lekko jeszcze ciepłe…
Do ich przygotowania niezbędne jest puree z dyni (upieczona, po czym zmiksowana dynia); dokładny przepis na puree znajdziecie pod tym linkiem.
Składniki:- mąka pszenna - 90 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 25 g
- puree z dyni - 125 g (link do przepisu obok)
- jajko - 2 szt
- sól - 1/4 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- olej - do głęokiego smażenia
- cukier puder - do podania
Przygotuj puree z dyni – przepis TU.
W misce połącz puree z dyni, z jajkami i wanilią. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Wymieszaj.
Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można było bez problemu nakładać je łyżką na gorący olej. W razie konieczności dolej 1-2 łyżki mleka.
Ciasto odstaw na 10 minut, w tym czasie rozgrzej olej w rondelku.
Ciasto nakładaj łyżką na gorący olej. Smaż z obu stron, aż pączki będą rumiane. Odsącz na ręczniku papierowym nadmiar oleju. Oprósz cukrem pudrem.