Ekspresowe mini pączki dyniowe

Ekspresowe mini pączki dyniowe

To pewnie ostatnie podrygi dań z dynią w roli głównej, zanim przejdziemy do pierniczków i wigilijnych karpi. Rzutem na taśmę zostawiam więc Wam przepis na błyskawiczne pączki dyniowe.

Zdjęcie - Ekspresowe mini pączki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To takie pączki-racuszki, nakładane na rozgrzany tłuszcz po prostu łyżką. Ciasto przygotowuję z proszkiem do pieczenia, odpada więc też czas potrzebny na wyrastanie drożdży. Są lekkie, puszyste, niezbyt słodkie. Moje doprawiłam wanilią, możecie jednak wzbogacić je także szczyptą cynamonu.

Zdjęcie - Ekspresowe mini pączki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pewnie nie muszę dodawać, że pączki są najlepsze jedzone świeże, lekko jeszcze ciepłe…

Zdjęcie - Ekspresowe mini pączki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ich przygotowania niezbędne jest puree z dyni (upieczona, po czym zmiksowana dynia); dokładny przepis na puree znajdziecie pod tym linkiem.

Składniki:
  • mąka pszenna - 90 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 25 g
  • puree z dyni - 125 g (link do przepisu obok)
  • jajko - 2 szt
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • olej - do głęokiego smażenia
  • cukier puder - do podania
Przygotowanie:

Przygotuj puree z dyni – przepis TU.

W misce połącz puree z dyni, z jajkami i wanilią. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Wymieszaj.

Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można było bez problemu nakładać je łyżką na gorący olej. W razie konieczności dolej 1-2 łyżki mleka.

Ciasto odstaw na 10 minut, w tym czasie rozgrzej olej w rondelku.

Ciasto nakładaj łyżką na gorący olej. Smaż z obu stron, aż pączki będą rumiane. Odsącz na ręczniku papierowym nadmiar oleju. Oprósz cukrem pudrem.

Kategorie przepisów