Ekspresowe mini pączki.
Pyszne, o lekko wilgotnym wnętrzu, o złocistej i chrupiącej skórce. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie, nie wymagają wyrastania, wałkowania, ani pracochłonnego formowania. Idealnie wpisują się w atmosferę karnawału i Tłustego Czwartku.
Najprostsze pączki pod słońcem. Idealne na zabicie ochoty na „coś dobrego”.
Świetne na kulinarnego lenia,
na zbyt długą kolejkę po pączki w pobliskiej piekarni
i lekarstwo na pusty półmisek przed końcem dnia.
Dobre nawet wtedy, gdy goście już pukają do drzwi, choć zapomnieli się zapowiedzieć.
Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii.
Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo…
Składniki:
- 250g naturalnego serka homogenizowanego
- 2 duże jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru (lub cukru waniliowego)
Ponadto:
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- 2-3 łyżki cukru do obtoczenia pączków
- 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw korzennych (użyłam kompozycji Kamis, do kawy i deserów)
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka zmiksuj z cukrem i serkiem do połączenia składników.
- Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.
- W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-190°C.
- Za pomocą dwóch łyżek wcześniej zanurzonych w tłuszczu formuj pączki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio do garnka.
- Smaż z każdej strony na złoty kolor.
- Wyłóż na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe pączki obtaczaj w cukrze wymieszanym z przyprawą korzenną.
Smacznego!
Pączki będą równie smaczne oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.