Ekspresowe mini pączki.

Ekspresowe mini pączki.

Pyszne, o lekko wilgotnym wnętrzu, o złocistej i chrupiącej skórce. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie, nie wymagają wyrastania, wałkowania, ani pracochłonnego formowania. Idealnie wpisują się w atmosferę karnawału i Tłustego Czwartku.

Zdjęcie - Ekspresowe mini pączki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najprostsze pączki pod słońcem. Idealne na zabicie ochoty na „coś dobrego”.

Świetne na kulinarnego lenia,

na zbyt długą kolejkę po pączki w pobliskiej piekarni

i lekarstwo na pusty półmisek przed końcem dnia.

Dobre nawet wtedy, gdy goście już pukają do drzwi, choć zapomnieli się zapowiedzieć.

Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii.

Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo…

Zdjęcie - Ekspresowe mini pączki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (lub cukru waniliowego)

Ponadto:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • 2-3 łyżki cukru do obtoczenia pączków
  • 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw korzennych (użyłam kompozycji Kamis, do kawy i deserów)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka zmiksuj z cukrem i serkiem do połączenia składników.
  • Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.
  • W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-190°C.
  • Za pomocą dwóch łyżek wcześniej zanurzonych w tłuszczu formuj pączki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio do garnka.
  • Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  • Wyłóż na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  • Jeszcze ciepłe pączki obtaczaj w cukrze wymieszanym z przyprawą korzenną.

Smacznego!

Pączki będą równie smaczne oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

Zdjęcie - Ekspresowe mini pączki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ekspresowe mini pączki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów