Ekspresowe korzenne ciasto jabłkowe
Tu nie trzeba żadnego miksera, podpiekania spodów czy innych atrakcji. To najprostsze korzenne ciasto na świecie!
Ma w środku tarte jabłka, do tego orzechy włoskie, po szczypcie cynamonu i mielonych goździków (uwielbiam je!). Ma wspaniały, głęboki smak, a dzięki zawartości jabłek naprawdę długo zachowuje świeżość.
Do przygotowania użyłam małej foremki z kominkiem (20 cm średnicy), świetnie piecze się je jednak w prostokątnej foremce (o boku ok. 25 cm), mamy wtedy gwarancję, że ładnie się przepiecze.
Składniki- masło - 1/2 szklanki, roztopione i przestudzone
- cukier brązowy - 3/4 szklanki
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- cynamon - duża szczypta
- mielone goździki - duża szczypta
- sól - duża szczypta
- jabłko - 2 szt
- orzechy włoskie - 1/3 szklanki
Foremkę wysmaruj masłem i obsyp wnętrze mąką.
W misce połącz obrane, utarte na dużych oczkach jabłka, jajko, masło i cukier. Wymieszaj.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy korzenne: cynamon i goździki. Szybko połącz, wsyp orzechy. Wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.