Ekspresowe ciasto z jagodami
Stałam się ostatnio wielką fanką szybkich i prostych ciast. A to za sprawą moich córeczek. Brak czasu powoduje wymyślanie szybkich obiadów oraz pieczenie jeszcze szybszych ciast i ciasteczek.
Jest mi czasami bardzo ciężko zrobić coś okazałego, kilkuwarstwowego czy zwyczajnie przekładanego.
Dlatego powstał mój pierwszy ebook: Ciasta bez użycia miksera.
Jeśli chciałabyś go dostać, zapraszam do kontaktu.
To ciasto jest tak samo proste jak poprzednie ciasto z nektarynkami.
I również tutaj możesz do niego użyć przeróżnych owoców, czekolady.
Porcji: 9 kawałków, użyta forma to: okrągła o średnicy 23cm
Czas przygotowania: 5-10 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilli
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju roślinnego/ kokosowego (roztopionego)
1 1/2 szklanki jagód/ borówek
1/2 szklanki czekolady w kostkach
Sposób wykonania:
1. Nastaw piekarnik na 180C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
2. W średniej wielkości misce wymieszaj dokładnie jajka i cukier. Do uzyskania gładkiej i lekko puszystej masy.
3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, wanilię, jogurt grecki i olej. Wymieszaj do połączenia się składników.
4. Wylej ciasto do formy i wysyp na ciasto jagody oraz czekoladę. Delikatnie dłonią wetknij je w ciasto i piecz około 30-40 minut albo do wyciągnięcia suchego patyczka.