Ekspresowa babka z twarożkiem
To ciasto, które robi się samo. Wystarczy łyżka, miska i jakieś 5 minut na połączenie wszystkich składników. Potem tylko piekarnik i placek gotowy!
To ciężka (ale w dobrym tego słowa znaczeniu), wilgotna babka. Długo zachowuje świeżość i na pewno nie można zarzucić jej, że jest sucha!
Babka przygotowana jest z dodatkiem twarożku (grani, wiejskiego- czyli takiego w kubeczku, sprzedawanego w postaci twarożku ze śmietanką).
Proporcje na klasyczne korytko. lub foremkę ok.25×25 cm.
Składniki- twarożek "wiejski" - 1 kueczek (chodzi o serek "grani"- twarożek ze śmietanką)
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- jajko - 3 szt
- naturala esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- masło - 1/3 szklanki, roztpione
W misce połącz jajka, serek, esencję waniliową, roztopione (ostudzone) masło i cukier.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Wszystkie składniki wymieszaj (łyżką, silikonową łopatką).
Ciast przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź.