Ekspresowa babka z twarożkiem

Ekspresowa babka z twarożkiem

Zdjęcie - Ekspresowa babka z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ekspresowa babka z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto, które robi się samo. Wystarczy łyżka, miska i jakieś 5 minut na połączenie wszystkich składników. Potem tylko piekarnik i placek gotowy!

Zdjęcie - Ekspresowa babka z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ekspresowa babka z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciężka (ale w dobrym tego słowa znaczeniu), wilgotna babka. Długo zachowuje świeżość i na pewno nie można zarzucić jej, że jest sucha!

Zdjęcie - Ekspresowa babka z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ekspresowa babka z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka przygotowana jest z dodatkiem twarożku (grani, wiejskiego- czyli takiego w kubeczku, sprzedawanego w postaci twarożku ze śmietanką).

Zdjęcie - Ekspresowa babka z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ekspresowa babka z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na klasyczne korytko.  lub foremkę ok.25×25 cm.

Zdjęcie - Ekspresowa babka z twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz jajka, serek, esencję waniliową, roztopione (ostudzone) masło i cukier.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Wszystkie składniki wymieszaj (łyżką, silikonową łopatką).

Ciast przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów