Eklerki

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Trochę pracochłonne ale takie pyszne. Domowe eklerki smakują  niebiańsko pysznie i naprawdę ciężko jest je przestać jeść. Może to dobrze, że robię je tylko 2-3 razy w roku:)

Składniki Instrukcje

Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę i zagotować. Następnie przesiać mąkę i energicznie ucierać łyżką, aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodziło od brzegów naczynia. Odstawić do ostudzenia. Wbić jajka, po jednym i ucierać mikserem, aż ciasto będzie gładkie.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać  na blachę paski ok. 6 cm. Wstawić do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 min. Upieczone eklerki zdjąć z blachy i ostudzić, następnie przekroić i napełniać dowolnym kremem lub bitą śmietaną.

Smacznego:)

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Okurka Okurka
O kurrrka!

Zimowe gwiazdki

Zimowe gwiazdki

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Gofry z owocami i syropem klonowym

Gofry z owocami i syropem klon…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasteczka wyciskane ze szprycy

Ciasteczka wyciskane ze szpryc…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kruche babeczki nadziewane ...
1

Kruche babeczki nadziewane ...

montka montka
cukierenka