Eklerki
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Trochę pracochłonne ale takie pyszne. Domowe eklerki smakują niebiańsko pysznie i naprawdę ciężko jest je przestać jeść. Może to dobrze, że robię je tylko 2-3 razy w roku:)
Składniki InstrukcjeMasło rozpuścić w garnku, dodać wodę i zagotować. Następnie przesiać mąkę i energicznie ucierać łyżką, aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodziło od brzegów naczynia. Odstawić do ostudzenia. Wbić jajka, po jednym i ucierać mikserem, aż ciasto będzie gładkie.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę paski ok. 6 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 min. Upieczone eklerki zdjąć z blachy i ostudzić, następnie przekroić i napełniać dowolnym kremem lub bitą śmietaną.
Smacznego:)