Eklerki

Eklerki
Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Trochę pracochłonne ale takie pyszne. Domowe eklerki smakują  niebiańsko pysznie i naprawdę ciężko jest je przestać jeść. Może to dobrze, że robię je tylko 2-3 razy w roku:)

Składniki Instrukcje

Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę i zagotować. Następnie przesiać mąkę i energicznie ucierać łyżką, aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodziło od brzegów naczynia. Odstawić do ostudzenia. Wbić jajka, po jednym i ucierać mikserem, aż ciasto będzie gładkie.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać  na blachę paski ok. 6 cm. Wstawić do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 min. Upieczone eklerki zdjąć z blachy i ostudzić, następnie przekroić i napełniać dowolnym kremem lub bitą śmietaną.

Smacznego:)

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów