Dziad bożonarodzeniowy

Dziad bożonarodzeniowy
Zdjęcie - Dziad bożonarodzeniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dziad bożonarodzeniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dziad bożonarodzeniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g mąki
  • 60 g drożdży
  • 5 żółtek
  • 1 białko
  • ½ szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 110 g cukru
  • 30 g cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • sól
  • jajko do posmarowania
  • 200 g marcepanu
  • 120 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 300 g masy makowej z puszki
  • 250 g konfitury wiśniowej
  • po 50 g rodzynek, suszonych śliwek i moreli
Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odrobiną mleka, odstawić na 15 min. Żółtka utrzeć ze 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Połowę mąki przesiać do miski, dodać sól, zalać wrzącym mlekiem z masłem, wymieszać, a gdy trochę przestygnie, wyrabiać, dodając masę z żółtek i resztę mąki. Wlać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.


Marcepan utrzeć z posiekanymi orzechami, odrobiną wrzątku i pianą z białka. Morele i śliwki posiekać, wymieszać z resztą rodzynek i konfiturą.


Podłużną formę o wymiarach 38x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o 3-4 cm szerszy niż wymiary blaszki. W formie umieścić warstwami: ciasto, masę konfiturową, ciasto, masę makową, ciasto, masę orzechową i ciasto. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.


Ciasto piec w 180°C przez 1 godz. Kroić dopiero, gdy dobrze ostygnie.



Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com

Kategorie przepisów