Dżem z pędów świerka
Na początku była czysta ciekawość, potem ogromne zadziwienie. Dżem z pędów świerka? I to w dodatku tak krótko gotowany??? A to się okazało naprawdę genialne w smaku! Lekko kwaskowe, z ledwo wyczuwalna goryczką i... właściwie to smakuje nieco jak białe winogrona :)
Dodam jeszcze, że młodziutkie świerkowe pędy zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, hormonów roślinnych i kwasów nukleinowych.
Polecam! Pyszne, zdrowe i zupełnie niekłopotliwe w przygotowaniu.
Dżem z pędów świerka
100 g młodych pędów świerka pospolitego Picea abies
100 g brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny lub wody (polecam sok z cytryny! )
Pedy świerka zmiksować w blenderze lub drobniutko posiekać. Zmieszać z cukrem, podlać sokiem z cytryny (lub wodą) i podgrzewać na malutkim ogniu. Pogotować 2-3 minuty i przełożyć do wysterylizowanego słoiczka.
Smacznego :)