Nigdy chyba nie pomyślałam, że zrobię dżem z melona. Kiedy zobaczyłam ten przepis dostałam ślinotoku a tak się złożyło, że akurat w lodówce był melon. Nie zastanawiając się długo wyciągnęłam kartkę z przepisem i przystąpiłam do dzieła. Dżem melonowy smakuje wyjątkowo:)
Źródło
Składniki:
- 2 kg melona, waga po obraniu ze skóry i wyczyszczeniu pestek
- 50 g imbiru
- 10 limonek
- 1000 g cukru z dodatkiem pektyny ( dałam ok. 800 g a i tak był słodki )
Melony obrać ze skóry i oczyścić z nasion, następnie pokroić na kawałki ok 2 cm i umieścić w dużej misce. Całość zasypać połową cukru, przykryć i pozostawić na całą noc.
Następnego dnia zawartość miski odcedzić na sicie. Powstały przez noc sok przelać do garnka z grubym dnem .Syrop gotować na średnim ogniu aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Następnie do gotującego syropu dodać melony, sok i skórkę z limonek oraz obrany i pokrojony na kawałki imbir, wsypać pozostałą ilość cukru. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować aż odparuje i osiągnie konsystencję dżemu. Gorący dżem nakładać do wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików i pasteryzować dowolną, metodą.
Smacznego:)