Dżem wschodni
Jeszcze jeden dżem z dodatkiem śliwek.
Przepis znaleziony na Cincinie przez Olelę:
Składniki:
- 1,5 kg śliwek
- 0,5 kg gruszek (bergamotek)
- 0,5 kg jabłek antonówek
- 1 kg cukru
- kilka goździków
- łyżeczka cynamonu
- 2 kawałki laski wanilii
- skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Śliwki wydrylować, jabłka i gruszki obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Owoce wymieszać, przesypać cukrem i odstawić na 12 godzin. Przełożyć do rondla i podgrzewać do 2 godzin, (po godzinie dodając przyprawy aromatyczne). Skórkę pomarańczową pokroić drobno i dodać pod koniec gotowania. Przełożyć do słoików i zamknąć.
Ja dżem na koniec zmiksowałam.