Dżem wiśniowy z amaretto
Domowy dżem wiśniowy, wiadomo najlepszy. Bez żel-fixów, konserwantów i innych niechcianych dodatków.
Jak co roku dżemy robię z ksylitolem - są bez cukru, a słodkie. Jeśli preferujesz zdrową, naturalną kuchnię ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli jest Ci obojętne czym słodzisz przetwory, użyj po prostu cukru w proporcji do ksylitolu 1:1.
Wiśnie to pyszne i bardzo aromatyczne owoce, a dżem przygotowany z samych wiśni ma wielu zwolenników. Smak można jeszcze dodatkowo podkręcić dodając i urozmaicić smak dżemu likierem migdałowym amaretto i płatkami migdałowymi.
Nie wiem jak zachowają się płatki migdałowe po kilku miesiącach przechowywania, ale na dziś dżem jest pyszny, a płatki nadają przyjemnej chrupiącej tekstury.
Składniki na 6 słoiczków a`200 ml:
2 kg wiśni
500 g ksylitolu
100 ml amaretto
płatki migdałowe
Wykonanie:
- wiśnie dokładnie umyć, odstawić na sitku, by obciekły z wody. Wydrylować
- wypestkowane wiśnie zasypać ksylitolem, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny, by puściły sok
- teraz rozpocząć wysmażanie. Najlepiej zrobić to w ciągu 2 dni po kilka godzin dziennie - jednorazowo lub w kilku ratach. Mniej więcej godzinę przed końcem wysmażania wlać likier i odparować nadmiar wody. Na końcu wymieszać z podprażonymi płatkami migdałowymi
- dżem jest gotowy, gdy jest odpowiednio gęsty i płatami spada z łyżki
- gorącym dżemem napełnić wyparzone, suche słoiczki. Zakręcić nakrętki
- na zimowe zapasy pasteryzować 10 minut w wodzie bliskiej wrzenia