Dżem rabarbarowo-różany

Zdjęcie - Dżem rabarbarowo-różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sezon na rabarbar jeszcze trwa i naprawdę warto z niego skorzystać. Świetne są zwykłe rabarbarowe dżemy, ale też takie z różnorodnymi dodatkami. Wśród nich szczególnie dobrze sprawdza się róża. Bardzo pasuje do rabarbaru i podkreśla jego smak. Dżem niesamowicie pachnie i obłędnie smakuje.
Dżem rabarbarowo-różany
- 1,7kg rabarbaru
- 550g cukru
- 7 łyżek jadalnych płatków róży
- 120ml wody różanej
- 1 łyżka likieru różanego

1) Rabarbar pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać cukrem.
2) Dodać pozostałe składniki i gotować bez przykrycia przez 1 godzinę 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3) Przełożyć do wyparzonych słoików.

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

Przepisy z tych kategorii

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Syrop z kwiatu czarnego bzu
2

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pieczony kalafior curry z kuskus
2

Pieczony kalafior curry z kusk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Syrop z sosny na miodzie
1

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem
1

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Hummus z dynią i pieczoną papryką

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z marchewką i cukinią
1

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu