Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

Zdjęcie - Dżem pomarańczowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dżem pomarańczowy z lekką goryczą - doskonały do mazurków i na kanapki polecam

  • 3 kg pomarańczy
  • 2 szklanki cukru
  • 1 limonka

Pomarańcze obrać i wy-filetować czyli obrać tak aby nie było białego miąższu ani błony.Następnie wrzucić do garnka zasypać cukrem -zagotować i odstawić w chłodne miejsce. Kolejnego dnia smażymy aż przynajmniej połowa płynu odparuje po tym czasie dodaję startą sok z limonki i zagotowuję. Dżem nadal może wydawać się nam wodnisty ale po zastygnięciu będzie gęsty i lśniący. Dżem można przełożyć do słoiczków i za pasteryzować

Smacznego .

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Dżem pomarańczowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów