Dżem morelowy
Było wspaniale mimo deszczowej aury. W kolejnych dniach będę wrzucać zdjęcia z okolic, które udało nam się zwiedzić. Będzie to mini przewodnik po bieszczadzkich okolicach.
Wracam naładowana bateriami duracell;) Z samego rana, zapędziłam męża na ryneczek. Na straganach same pyszności.....borówki, maliny, morele, czerwone arbuzy. Aż kipi od słodyczy:) Mój tragarz przytachał około 30 kg. owoców i warzyw. A ja? Dostałam takiego kopa, że dzisiaj w kulinarnym szaleństwie zrobiłam:
- dżem morelowy
- kolejne 10 kilo ogórasów kisi się w ciasnych słoikach
- morelówka po pierwszym etapie wżerania cukru
- wiśnie biorą przykład z moreli i również wciągają cukier.......oj będą pyszne słodkie wódeczki:)))
Na gorąco podaję przepis na dżem morelowy.
Dżem morelowy
2 kg moreli
0,5 kg cukru
Morele umyć, wydrylować z pestek, pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wielkiego gara. Wsypać cukier i gotować. Co jakiś czas owoce przemieszać dużą łychą, żeby nie przywierały do gara. Gotować około 35 minut, pod koniec zmniejszyć temperaturę. Przelać do wcześniej przygotowanych słoików. Zapasteryzować, odwrócić do góry dnem. Gotowe.