Dżem dyniowo - pomarańczowy

Dżem dyniowo - pomarańczowy

Zdjęcie - Dżem dyniowo - pomarańczowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo aromatyczny dżemik dyniowo -pomarańczowy z dodatkiem mojego ulubionego smaku - skórki pomarańczowej zarówno otartej jak i kandyzowanej która stała w lodówce i uśmiechała się do mnie już jakiś czas temu :-) A dziś się przydała. Pierwsza dynia wykorzystana :-)

Zdjęcie - Dżem dyniowo - pomarańczowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3 kg dyni po oczyszczeniu zostało mi 2,5 kg

2 pomarańcze 500g

200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ewentualnie cytrynowej

1 szklanka cukru białego

1/2 szklanki cukru brązowego

1 kg kwaśnych jabłek

2 łyżeczki agaru

1/2 szklanki wody



Pomarańcze sparzyć i zetrzeć skórę na talerzyk, obrać z białej skóry i wy filetować z błon. Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry, pokroić w grubą kostkę podlać wodą i dusić pod przykryciem wraz z kawałkami pomarańcza. Gdy dynia będzie już miękka zdjąć pokrywkę i zmniejszyć gaz i odparowywać co jakiś czas mieszając. Zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu, a w międzyczasie oczyścić jabłka i pokroić na małe kawałki wsypać do dyni dodając równocześnie cukier i otarta skórkę z pomarańczy gotować do odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać Kandyzowaną skórkę pomarańczową - wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Prze łożyć do słoiczków i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania, wyjąć odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.


Smacznego

Wydrukuj przepis

i jaszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Dżem dyniowo - pomarańczowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

a tu jedna z moich dużych dyń

i porównanie do wielkości słoika :-)

Zdjęcie - Dżem dyniowo - pomarańczowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów