Dżem dyniowo - pomarańczowy
Bardzo aromatyczny dżemik dyniowo -pomarańczowy z dodatkiem mojego ulubionego smaku - skórki pomarańczowej zarówno otartej jak i kandyzowanej która stała w lodówce i uśmiechała się do mnie już jakiś czas temu :-) A dziś się przydała. Pierwsza dynia wykorzystana :-)
3 kg dyni po oczyszczeniu zostało mi 2,5 kg
2 pomarańcze 500g
200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ewentualnie cytrynowej
1 szklanka cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki agaru
1/2 szklanki wody
Pomarańcze sparzyć i zetrzeć skórę na talerzyk, obrać z białej skóry i wy filetować z błon. Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry, pokroić w grubą kostkę podlać wodą i dusić pod przykryciem wraz z kawałkami pomarańcza. Gdy dynia będzie już miękka zdjąć pokrywkę i zmniejszyć gaz i odparowywać co jakiś czas mieszając. Zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu, a w międzyczasie oczyścić jabłka i pokroić na małe kawałki wsypać do dyni dodając równocześnie cukier i otarta skórkę z pomarańczy gotować do odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać Kandyzowaną skórkę pomarańczową - wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Prze łożyć do słoiczków i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania, wyjąć odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego
i jaszcze kilka fotek...
a tu jedna z moich dużych dyń
i porównanie do wielkości słoika :-)