Dyniowy sernik na zimno
- SKŁADNIKI:
- - serek homogenizowany waniliowy - 300 g
- - dynia - ok. 70 dag
- - cukier - 40 g
- - cukier waniliowy - 20 g
- - żelatyna ( 30 g + 10 g )
- - woda ( 100 ml + 50 ml )
- - sok z cytryny - 1 łyżka
Dynia – królowa jesiennych przysmaków.
Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego … uwielbiam przechadzać się po placach targach … wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami.
Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych.
Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko … jak i na ostro.
Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy na zimno.
Miąsz dyni w połączeniu z kremowym waniliowym serkiem .. tworzy prostą , ale zarazem niesamowicie smaczną całość!
Napewno posmakuje – obiecuję!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości.
Studzimy.
Dodajemy cukier.
Miksujemy blenderem na gładki mus.
Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny.
Mieszamy.
Zostawiamy musy do ostygnięcia.
Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji.
W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny.
Studzimy.
Wlewamy powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem.
Wylewamy do tortownicy (18 cm).
Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.
DRUGA MASA :
W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny.
Studzimy.
Wlewamy do musu z cytryną.
Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.
Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!