Dyniowy sernik na zimno

Dyniowy sernik na zimno
  • SKŁADNIKI:
  • - serek homogenizowany waniliowy - 300 g
  • - dynia - ok. 70 dag
  • - cukier - 40 g
  • - cukier waniliowy - 20 g
  • - żelatyna ( 30 g + 10 g )
  • - woda ( 100 ml + 50 ml )
  • - sok z cytryny - 1 łyżka

Dynia – królowa jesiennych przysmaków.

Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego … uwielbiam przechadzać się po placach targach … wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami.

Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych.

Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko … jak i na ostro.

Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy na zimno.

Miąsz dyni w połączeniu z kremowym waniliowym serkiem .. tworzy prostą , ale zarazem niesamowicie smaczną całość!

Napewno posmakuje – obiecuję!

Zdjęcie - Dyniowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dynię obieramy, kroimy w kostkę.

Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości.

Studzimy.

Dodajemy cukier.

Miksujemy blenderem na gładki mus.

Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny.

Mieszamy.

Zostawiamy musy do ostygnięcia.

Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji.

W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny.

Studzimy.

Wlewamy powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem.

Wylewamy do tortownicy (18 cm).

Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.

DRUGA MASA :

W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny.

Studzimy.

Wlewamy do musu z cytryną.

Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.

Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Zdjęcie - Dyniowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów