Dyniowo - kakaowa babka

Dyniowo - kakaowa babka

Zdjęcie - Dyniowo - kakaowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszna, wilgotna, ciężka, trochę przypominająca swoją konsystencją i smakiem brownie, dyniowo - kakaowa babka.

Śmiało mogę nazwać ją, babką idealną.
Takie ciasta lubimy najbardziej:)

Babka, była nie tylko pyszna, oczarowała nas również swoim niezwykle słonecznym kolorem.
Dzięki temu, że do ciasta dodana była dynia, babka zyskała bajeczną, intensywnie pomarańczową barwę.

Tak samo jak u Pauliny, ta dyniowo-kakaowa babeczka i u nas zrobiła furorę, podbijając nasze serca bez reszty.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 0.5 szklanki pure z dyni
  • 8 łyżek ciemnego, gorzkiego kakao

Wszystkie składniki oprócz kakao i pure z dyni połączyć ze sobą.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
Do drugiej części dodać pure z dyni i wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać odrobiną mąki.
Nakładać naprzemiennie (po łyżce), ciasto dyniowe i ciasto kakaowe, do wyczerpania się składników.
Babkę piec w 180C ok. 50-60 minut.

Zdjęcie - Dyniowo - kakaowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowo - kakaowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowo - kakaowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowo - kakaowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowo - kakaowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowo - kakaowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowo - kakaowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowo - kakaowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów