Dyniowo - kakaowa babka
Pyszna, wilgotna, ciężka, trochę przypominająca swoją konsystencją i smakiem brownie, dyniowo - kakaowa babka.
Śmiało mogę nazwać ją, babką idealną.
Takie ciasta lubimy najbardziej:)
Babka, była nie tylko pyszna, oczarowała nas również swoim niezwykle słonecznym kolorem.
Dzięki temu, że do ciasta dodana była dynia, babka zyskała bajeczną, intensywnie pomarańczową barwę.
Tak samo jak u Pauliny, ta dyniowo-kakaowa babeczka i u nas zrobiła furorę, podbijając nasze serca bez reszty.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 0.5 szklanki pure z dyni
- 8 łyżek ciemnego, gorzkiego kakao
Wszystkie składniki oprócz kakao i pure z dyni połączyć ze sobą.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
Do drugiej części dodać pure z dyni i wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać odrobiną mąki.
Nakładać naprzemiennie (po łyżce), ciasto dyniowe i ciasto kakaowe, do wyczerpania się składników.
Babkę piec w 180C ok. 50-60 minut.