Dyniowe scones
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minut
- Czas gotowania: 15minut
W tym tygodniu propozycją Wypiekania na śniadanie są dyniowe scones. Jako, że dyni mam pod dostatkiem postanowiłam wziąść udział w akcji także i tym razem. Jest to naprawdę błyskawiczne pieczywo, chociaż ja zawsze mam wrażenie, że to bardziej ciastka. Być może dlatego, że jadam je raczej z cukrem pudrem niż z masłem czy dżemem. Dzięki pure z dyni scones mają bardzo ładny kolor, pięknie wyrastają, te 3 łyżeczki proszku do pieczenia są jednak bardzo wyczuwalne, jak dla mnie za bardzo. Następnym razem dałabym także odrobinę mniej soli.
Razem ze mną scones piekły:
Składniki
- mąka pszenna - 350 g
- proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- masło - 50 g
- pure z dyni - 250 g
- jajka - 2
- mleko - 20 ml
- rodzynki - 100 g
Instrukcje
Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia.
W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną 2 jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto.
Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia.
Smacznego:)