Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
Pyszne drożdżowe bułeczki na wzór cynamonowych rollsów w jesiennym wydaniu - z dodatkiem puree z dynii. Dzięki dyniowemu dodatkowi zawijańce mają nie tylko cudny pomarańczowy kolor, ale są mięciutkie i bardzo puszyste oraz dłużej zachowują świeżość. Bułeczki upiekłam ze zdrowszej mąki orkiszowej, a połowę stanowi bogata w błonnik mąka pełnoziarnista.
Wnętrze bułeczek - cynamon i czekolada zadowolą wszystkich łasuchów. Idealne na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawki. Bułeczki są pyszne, bardzo polecam!
Składniki:
400 g mąki orkiszowj (jasnej z pełnoziarnistą pół na pół)
120 g puree z dynii
1 jajko
80 ml mleka
60 g masła
2-3 łyżki cukru/miodu
25 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
100 g czekolady
3 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
+ mleko do posmarowania
Przygotowanie:
- puree z dynii przygotować wg tego przepisu
- drożdże rozmieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia
- w rondelku podgrzać mleko z masłem
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- w międzyczasie rozpuścić dodatkowe masło i zetrzeć na grubych oczkach tarki czekoladę
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować masłem, posypać cynamonem i startą czekoladą. Zwinąć w rulon, następnie pociąć w 2-3 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
- wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem
- piec w 180' C 25 minut
- po ostygnięciu posypać cukrem pudrem/ksylitolem