Dyniowe racuchy drożdżowe
Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam!
Składniki na 15 sztuk:
120 g puree z dynii (z przepisu tutaj)
150 g mąka orkiszowa
120 ml mleka
1 jajko
2 łyżeczki drożdży instant
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
- przygotowane wcześniej puree z dynii przetrzeć przez sitko do miski. Dołożyć odmierzoną mąkę, jajko, drożdże, sól i cukier, dolać mleko i wymieszać przy pomocy miksera na jednolitą masę. Ciato konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- na patelnię z rozgrzanym olejem wykładać ciasto licząc po 1 łyżce na racucha i smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podałam z domowym sosem jeżynowym