Dyniowe placuszki na śniadanie
Lekkie, puszyste, w optymistycznym, pomarańczowym odcieniu. Przed Wami kwintesencja wczesnej jesieni (zaraz, to już?!)- śniadaniowe placuszki z dynią.
Dynia to niezwykle uniwersalny składnik. Świeżą wystarczy pokroić na kawałki (wyjąc z nich pestki lub nawet pozostawić z nimi) i wstawić na piekarnika nagrzanego do 200 oC na około 20 minut (w zależności od gatunku i wielkości kawałków). Gdy dynia jest miękka jak masło, wyjmujemy ją, studzimy i łyżką oddzielamy ewentualne pestki i skórkę. Miąższ miksujemy i już! Puree z dyni gotowe! Teraz możecie dodać je do risotta, ciasta czy placuszków właśnie!
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 10 placuszków.
Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- cukier - 1 łyżka
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- mleko - 1 szklanka
- puree z dyni - 6 łyżek
- naturalna esencj waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- olej - do smażenia
- syrop klonowy - do podania
Przygotuj puree z dyni wg. przepisu w opisie powyżej.
W misce połącz mleko z jajkiem, puree z dyni esencją waniliową i cukrem. Dodaj suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Smaż z obu stron, na lekko brązowy kolor. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. syropu klonowego.