Dyniowe pankejki
Placuszki z dyni to powiew optymizmu z rana, bo czy może być coś weselszego od porcji pięknych, pomarańczowych pankejków na talerzu?
Pankejki z dyni są bardzo delikatne, puszyste, a przy tym placki dyniowe są zdrowsze od tych tradycyjnych, dodajemy do nich przecież sporą porcję warzyw :)
Do ciasta na placuszki dodaję puree z dyni- tu przeczytacie dokładnie, jak je przygotować (filozofia to żadna, wystarczy upiec bez żadnych dodatków porcje dyni, a następnie zmiksować je na gładkie puree).
Z podanych proporcji usmażycie ok. 15 placuszków.
Składniki:- puree z dyni - 1 szklanka
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko - 1 szklanka
- jajko - 1 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- olej - ok. 2-3 łyżki, do smażenia
Przygotuj puree dyni – wg. instrukcji W TYM POŚCIE.
W misce połącz puree z dyni z jajkiem, mlekiem i esencją waniliową.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż placuszki na złoto, z obu stron. Podawaj na ciepło z np. syropem klonowym i jogurtem naturalnym na wierzchu.