Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki

Placuszki z dyni to powiew optymizmu z rana, bo czy może być coś weselszego od porcji pięknych, pomarańczowych pankejków na talerzu?

Zdjęcie - Dyniowe pankejki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pankejki  z dyni są bardzo delikatne, puszyste, a przy tym placki dyniowe są zdrowsze od tych tradycyjnych, dodajemy do nich przecież sporą porcję warzyw :)

Zdjęcie - Dyniowe pankejki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ciasta na placuszki dodaję puree z dyni- tu przeczytacie dokładnie, jak je przygotować (filozofia to żadna, wystarczy upiec bez żadnych dodatków porcje dyni, a następnie zmiksować je na gładkie puree).

Zdjęcie - Dyniowe pankejki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie ok. 15 placuszków.

Zdjęcie - Dyniowe pankejki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • puree z dyni - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 1 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
  • olej - ok. 2-3 łyżki, do smażenia
Przygotowanie:

Przygotuj puree dyni – wg. instrukcji W TYM POŚCIE.

W misce połącz puree z dyni z jajkiem, mlekiem i esencją waniliową.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż placuszki na złoto, z obu stron. Podawaj na ciepło z np. syropem klonowym i jogurtem naturalnym na wierzchu.

Kategorie przepisów