Dyniowe kluski śląskie

Dyniowe kluski śląskie

Lubicie kluski śląskie? Ja bardzo! 

Szczególnie takie z gulaszem albo po śląsku z roladą i kapustą #rozmarzona .

Zdjęcie - DYNIOWE KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was przepis na kluski śląskie z dodatkiem dyni.

Idealne zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Z masłem oraz cukrem albo pachnącym, gorącym gulaszem.

Robi sie je błyskawicznie!

Koniecznie spróbujcie!

 Zdjęcie - DYNIOWE KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* obrane ziemniaki ( mączyste )- 500 g

* puree z dynii  ( gęste ) – 150 g

* żółtko – 1 szt

* mąka ziemniaczana –  ok. 150 g

* sól – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy ugniatamy, studzimy.

Dodajemy puree z dynio oraz żółtko i sól, mieszamy, wyrabiamy.

Wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, 1 część wyciągamy, w dołek wsypując mąkę ziemniaczaną, dodajemy 4 część i wyrabiamy gładkie ciasto.

Formujemy kluski z dziurką, gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty.

Smacznego!

Zdjęcie - DYNIOWE KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów