dyniowe kluski śląskie

dyniowe kluski śląskie
Zostało mi do zagospodarowania troszkę wczorajszego diabelskiego gulaszu. Za mało go zostało na samodzielne danie a za dużo na zjedzenie jako przekąska z bułeczką. Więc... zrobiłam pierwsze w życiu kluski śląskie. Ale żeby nie były takie zwyczajne i żebym mogła wykorzystać resztki dyni połączyłam ziemniaki z dynią.

Dyniowe kluski śląskie
  • 700g ziemniaków
  • 300g dyni
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • sól
Zdjęcie - dyniowe kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZiemniaki i dynię obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odparować i przecisnąć przez praskę. Kiedy masa ziemniaczano-dyniowa jest jeszcze ciepła dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na gładką masę. W tym momencie można dodać przyprawy. Ja do części dodałam gałkę muszkatołową i tymianek. Z gładkiej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie, małymi partiami, ok pól minutki od wypłynięcia.

Zdjęcie - dyniowe kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów