Dyniowe curry z kurczaka
Curry z kurczaka w wydaniu jesiennym, bo z dodatkiem dynii. W ten spsosób przygotowany filet, na orientalną nutę to najbardziej aromatyczna wersja podania kurczaka. Mięciutkie mięso zatopione w pysznym kokosowym sosie posmakuje każdemu. Świetna propozycja na smaczny i szybki obiad. Polecam!
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 cukinia
1/4 dynii Hokkaido
1 cebula
1 ząbek czosnku
mleko kokosowe - puszka 400 g
3 cm imbiru
2 łyżki oleju
1/2 jabłka
sól, pieprz
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka cukru
natka pietruszki lub kolendry
Wykonanie:
- filety z kurczaka obkroić z błonek, tłuszczu i powięzi. Pokroić w grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc
- kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia
- w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki).
- do podsmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostac al dente
- przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki lub kolendrą. Podawać z ryżem, bagietką lub ziemnakami