Dyniowe cream brulee
Zapraszam na weekend dyniowy tym razem w postaci cream brulee słodkie , kremowe i z pyszną chrupiąca skorupką pachnące przyprawami korzennymi i tego właśnie mi było trzeba dla smaku i duszy. Polecam
przepis własnyna trzy porcję
- 1 szklanka pure z dyni (250 ml)
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cynamonu otarta skórka z jednej cytryny
- 3 łyżki jasnego cukru trzcinowego lub 2 łyżki stevi
- 2 żółtka
ponadto
- 3 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego
Do rondelka przelać śmietanę dodać cukier oraz startą skórkę z cytryny - gdy śmietana będzie gorąca, ale jeszcze nie zacznie się gotować zdjąć z ognia i troszkę przestudzić. Do miski przełożyć pure z dyni dodać żółtka i wymieszać z przyprawami, ale nie ubijać.
Śmietanę przecedzić przez sito, następnie do pure dodać sok z cytryny oraz powoli wlewać śmietanę -mieszając do połączenia składników.
Do kokilek przelać masę , piekarnik rozgrzać do 130 C wstawić kokilki na blachę i wypełnić ją woda do połowy wysokości kokilek.
Piec ok 50 minut aż masa się zetnie a środek będzie wyglądał na jeszcze półpłynny . Wyjąć z piekarnika uważając aby się nie oparzyć zostawić do wystudzenia, następnie przełożyć do lodówki i zostawić je tam na noc.
Przed podaniem każdą porcję posypać łyżeczką cukru i przypalać go przy użyciu palnika do tego przeznaczonego.
Smacznego
Przepis dodaję do ,,festiwalu dyni,, na blogu u Bea w kuchni