Dyniowe bułki do burgerów

Dyniowe bułki do burgerów

Zdjęcie - Dyniowe bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Początek jesieni zdecydowanie kojarzy mi się z królową dynią. Dlatego chętnie przemycam ją w smakowitych przepisach. Zazwyczaj wybieram dynię hokkaido, którą można jeść ze skórką. Kroję ją, skrapiam oliwą i piekę w 200 stopniach przez 30 minut. Potem dodaję wodę lub oliwę i miksuję na puree.

Mus dyniowy jest świetną bazą do wypieków, nadaje im smaku, koloru i charakteru. Tym razem zabarwiłam dynią delikatne bułeczki do burgerów ?

Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min

Składniki :

  1. drożdże suszone - 7 g
  2. mąka pszenna typ 650 - 500 g
  3. puree z dyni - 200 g
  4. letnia woda - 230 ml
  5. sól - 1,5 łyżeczki
  6. sezam - 2 łyżeczki
  7. jajko - 1 szt.
  8. białko - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

  1. waga kuchenna

  2. duża misa

Przepis:

  • Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree z dyni, drożdże, sól i jajko.

  • Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę, przykrywamy stawiamy w ciepłym miejscu.

  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 15 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.

  • Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, zachowujemy odstępy, przykrywamy na 30 minut.

  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15 minut, studzimy na kuchennej kratce.

Zdjęcie - Dyniowe bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowe bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowe bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowe bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowe bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów