Dyniowe bułki do burgerów

Początek jesieni zdecydowanie kojarzy mi się z królową dynią. Dlatego chętnie przemycam ją w smakowitych przepisach. Zazwyczaj wybieram dynię hokkaido, którą można jeść ze skórką. Kroję ją, skrapiam oliwą i piekę w 200 stopniach przez 30 minut. Potem dodaję wodę lub oliwę i miksuję na puree.
Mus dyniowy jest świetną bazą do wypieków, nadaje im smaku, koloru i charakteru. Tym razem zabarwiłam dynią delikatne bułeczki do burgerów ?
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- drożdże suszone - 7 g
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- puree z dyni - 200 g
- letnia woda - 230 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- sezam - 2 łyżeczki
- jajko - 1 szt.
- białko - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
waga kuchenna
duża misa
Przepis:
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree z dyni, drożdże, sól i jajko.
- Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę, przykrywamy stawiamy w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 15 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, zachowujemy odstępy, przykrywamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15 minut, studzimy na kuchennej kratce.