Dyniowe brioszki

Dyniowe brioszki

Zdjęcie - Dyniowe brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesienią z roku na rok, jestem coraz bardziej oczarowana dynią. Odkrywam jej nowe gatunki i eksperymentuję łącząc z różnymi składnikami.

Rok temu moją ulubienicą była dynia hokkaido. A ostatnio odkryłam niesamowity smak dyni piżmowej i ciekawą w strukturze dynię makaronową. Ta ostatnia po upieczeniu przypomina nitki makaronu, ale równie dobrze sprawdza się, jeśli jest duszona.

Dzisiaj połączyłam dwa gatunki dyni i przygotowałam cynamonowy farsz na słodko do maślanych brioszek. Wierzch upieczonych bułeczek polałam dodatkowo lekko cytrynowym lukrem, wyszło słodkawo, ale przy zachowaniu odpowiedniej granicy słodkości.

Zdjęcie - Dyniowe brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dyniowe brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dyniowe brioszki Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min.

Porcje: 8

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży
  • 70 g cukru
  • jajko
  • 260 ml mleka
  • 70 g masła
  • Farsz:
  • 300 g dyni
  • 60 g miękkie masła + łyżka
  • 3-4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • goździk
  • Wierzch:
  • białko
  • Lukier:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1-2 łyżki letniej wody
  • łyżeczka soku z cytryny

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i jajko.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy z mąką i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 3-4 minut, aż ciasto je wchłonie.
  3. Wyrobione ciasto powinno być lśniące i elastyczne. Przekładamy je do misy wysmarowanej masłem lub zostawiamy w misce, w której było wyrabiane. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. W tym czasie dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla razem z łyżką masła, 3 łyżkami cukru, szczyptą gałki muszkatołowej, goździkiem i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dynię karmelizujemy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy sok z cytryny i studzimy. Miękkie masło mieszamy z pozostałą łyżką cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu łączymy z ostudzoną dynią.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na placek o wymiarach ok. 30×30 cm. Wzdłuż jednego brzegu wykładamy farsz. Zawijamy ciasto jak roladę. Z utworzonego rulonu kroimy 8 bułeczek, każdą z nich przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane.
  7. W tym czasie cukier puder mieszamy energicznie z sokiem z cytryny i gorącą wodą.
  8. Upieczone brioszki studzimy na kuchennej kratce i polewamy lukrem.

3.1.09

Kategorie przepisów