Dyniowe brioszki
Jesienią z roku na rok, jestem coraz bardziej oczarowana dynią. Odkrywam jej nowe gatunki i eksperymentuję łącząc z różnymi składnikami.
Rok temu moją ulubienicą była dynia hokkaido. A ostatnio odkryłam niesamowity smak dyni piżmowej i ciekawą w strukturze dynię makaronową. Ta ostatnia po upieczeniu przypomina nitki makaronu, ale równie dobrze sprawdza się, jeśli jest duszona.
Dzisiaj połączyłam dwa gatunki dyni i przygotowałam cynamonowy farsz na słodko do maślanych brioszek. Wierzch upieczonych bułeczek polałam dodatkowo lekko cytrynowym lukrem, wyszło słodkawo, ale przy zachowaniu odpowiedniej granicy słodkości.
Dyniowe brioszki Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min. Porcje: 8 Składniki- 550 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży
- 70 g cukru
- jajko
- 260 ml mleka
- 70 g masła
- Farsz:
- 300 g dyni
- 60 g miękkie masła + łyżka
- 3-4 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka soku z cytryny
- goździk
- Wierzch:
- białko
- Lukier:
- 6 łyżek cukru pudru
- 1-2 łyżki letniej wody
- łyżeczka soku z cytryny
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i jajko.
- W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy z mąką i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 3-4 minut, aż ciasto je wchłonie.
- Wyrobione ciasto powinno być lśniące i elastyczne. Przekładamy je do misy wysmarowanej masłem lub zostawiamy w misce, w której było wyrabiane. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- W tym czasie dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla razem z łyżką masła, 3 łyżkami cukru, szczyptą gałki muszkatołowej, goździkiem i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dynię karmelizujemy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy sok z cytryny i studzimy. Miękkie masło mieszamy z pozostałą łyżką cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu łączymy z ostudzoną dynią.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na placek o wymiarach ok. 30×30 cm. Wzdłuż jednego brzegu wykładamy farsz. Zawijamy ciasto jak roladę. Z utworzonego rulonu kroimy 8 bułeczek, każdą z nich przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane.
- W tym czasie cukier puder mieszamy energicznie z sokiem z cytryny i gorącą wodą.
- Upieczone brioszki studzimy na kuchennej kratce i polewamy lukrem.