Dyniowe babeczki
Ekspresowe w przygotowaniu, nie wymagające żadnych kulinarnych zdolności, o korzennym aromacie i zapachu, pyszne, wilgotne - babeczki dyniowe.
Te puszyste, dyniowe muffinki, znikają ze stołu w zastraszającym tempie.
Smakują każdemu, zarówno dużym jak i małym.
Polecam je na podwieczorek, z kubkiem gorącej herbaty, w chłodne, jesienne popołudnie.
Przepis z bloga Gotuj z Cukiereczkiem.
Składniki ( 12 sztuk):
- 1.75 szklanki mąki
- 0.75 szklanki pure z dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki sody
- 0.5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 jajko
- 0.5 szklanki mleka
- 0.2 szklanki oleju
W misce roztrzepać jajko, dodać pure z dyni, mleko i olej.
Wymieszać.
Dodać mąkę proszek, sodę, cukier, cukier waniliowy, cynamon, gałkę i imbir.
Wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto nakładać łyżką do papilotek.
Babeczki piec w 180C ok. 20 minut.