Dyniowa zapiekanka
Lubimy dynię i coraz częściej po nią sięgamy. Niestety najczęściej ląduje w zupie - kremie. Tym przepisem chcę przekonać, że dynia może więcej. Świetnie się sprawdzi w jesiennej zapiekance.
Przepis ten spełnia jednocześnie wymagania diety niskowęglowodanowej LOV-CARB. Dodatek garam-masala, której głównym składnikiem jest cynamon bardzo efektywnie wpływa na przyspieszenie przemiany materii, szczególnie zaś spalanie tłuszczów. Dodatek sezamu nie tylko świetnie dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję dynii.
Składniki:
700-8000 g puree z dynii (z tego przepisu)
2 czerwone papryki
500 g mielonego mięsa
2,5 łyżeczki garam-masala
sól, pieprz cayenne
200 ml bulionu
1 żółtko
3 łyżki sezamu
2 łyżki oleju
40 g masła
Wykonanie:
- paprykę umyć, pokroić na ćwiartki i pozbawić pestek i gniazd nasiennych, następnie pokroić w 2 cm kostkę. Drobno pokroić cebulę
- na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Dodać mięso i na mocym ogniu siekająć łopatką przysmażyć je i rozbić na drobne kawałeczki. Na końcu dodać paprykę i razem przesmażyć. Dodać garam-masala oraz sól, podlać bulionem i zagotować całość. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego o przekroju 24 cm
- dyniowe puree doprawić pieprzem cayenne i wymieszać z żółtkiem. Rozłożyć na podsmażonym mięsie
- piekarnik nagrzać do 200`C. Rozpuszczonym masłem polać dynię i posypać sezamem. Zapiekać 20 minut
Źródło: Essen&Trinken für jeden Tag Heft 9/2015