Dyniowa zapiekanka

Dyniowa zapiekanka
Zdjęcie - Dyniowa zapiekanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubimy dynię i coraz częściej po nią sięgamy. Niestety najczęściej ląduje w zupie - kremie. Tym przepisem chcę przekonać, że dynia może więcej. Świetnie się sprawdzi w jesiennej zapiekance.
Przepis ten spełnia jednocześnie wymagania diety niskowęglowodanowej LOV-CARB. Dodatek garam-masala, której głównym składnikiem jest cynamon bardzo efektywnie wpływa na przyspieszenie przemiany materii, szczególnie zaś spalanie tłuszczów. Dodatek sezamu nie tylko świetnie dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję dynii.

Składniki:
Zdjęcie - Dyniowa zapiekanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
700-8000 g puree z dynii (z tego przepisu)
2 czerwone papryki
500 g mielonego mięsa
2,5 łyżeczki garam-masala
sól, pieprz cayenne
200 ml bulionu
1 żółtko
3 łyżki sezamu
2 łyżki oleju
40 g masła

Wykonanie:
    Zdjęcie - Dyniowa zapiekanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • paprykę umyć, pokroić na ćwiartki i pozbawić pestek i gniazd nasiennych, następnie pokroić w 2 cm kostkę. Drobno pokroić cebulę
  • na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Dodać mięso i na mocym ogniu siekająć łopatką przysmażyć je i rozbić na drobne kawałeczki. Na końcu dodać paprykę i razem przesmażyć. Dodać garam-masala oraz sól, podlać bulionem i zagotować całość. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego o przekroju 24 cm
  • dyniowe puree doprawić pieprzem cayenne i wymieszać z żółtkiem. Rozłożyć na podsmażonym mięsie
  • piekarnik nagrzać do 200`C. Rozpuszczonym masłem polać dynię i posypać sezamem. Zapiekać 20 minut
SMACZNEGO !

Źródło: Essen&Trinken für jeden Tag Heft 9/2015

Zdjęcie - Dyniowa zapiekanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów