Dyniowa cioci Eli

Dyniowa cioci Eli
Zdjęcie - Dyniowa cioci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowa cioci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowa cioci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowa cioci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg dyni
  • cebula
  • cytryna
  • świeży imbir
  • papryczka chilli
  • śmietanka
  • natka pietruszki
  • cukier
  • sól
  • olej z pestek dyni / oliwa
  • czerstwy chleb
  • szynka dojrzewająca/boczek w plastrach/łosoś wędzony
  • bulion warzywny
  • zioła prowansalskie / papryka do grzanek
Przygotowanie

Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, cebulę kroimy w piórka. 


Na oliwie podsmażamy cebulę, którą doprawiamy odrobiną soli i cukru. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy starty kawałek imbiru, ewentualnie papryczkę chili. Podsmażamy, a następnie dodajemy dynię. Smażymy około 10 minut. 


Całość zalewamy bulionem i dusimy około 10-15 minut do miękkości dyni. 


Następnie blendujemy składniki na gładki krem, podlewamy śmietanką i posypujemy natką pietruszki.


Dodatki:

Czerstwy chleb kroimy w kostkę, którą podsmażamy na wybranym tłuszczu z dodatkiem ziół prowansalskich i papryki czerwonej. Szynkę lub boczek podsmażamy nadając im chrupkość chipsów. Dodajemy do zupy.

Kategorie przepisów