Dyniowa chałka
Jesienią można korzystać z wielu wspaniałych produktów np. grzybów, orzechów czy śliwek, ale królowa jest tylko jedna – dynia.
Po udanych dyniowych kajzerkach przyszedł czas na kolejny dyniowy eksperyment. Tym razem upieczone kawałki dyni zmiksowałam z wodą i oliwą na puree i dodałam do ciasta na maślaną chałkę.
Powstała z tego piękna, pomarańczowa plecionka ze słodką kruszonką. Polecam przepis miłośnikom dyni i słodkich wypieków.
Dyniowa chałka Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 5 min. Porcje: 1 Składniki- 600 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 100 g cukru
- 300 g puree z dyni
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g zimnego masła
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, rozbełtane jajka, puree z dyni, sól i cynamon. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż wchłonie je ciasto. Elastyczne i gęste ciasto zostawiamy w misie na godzinę.
- W tym czasie w rondlu topimy 2 łyżki masła. Dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki i mieszamy. Utworzoną kruszonkę wkładamy do lodówki.
- Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy 3 lub 4 wałeczki, z których zaplatamy warkocz. Utworzoną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
- Wyrośniętą chałkę posypujemy utworzoną wcześniej kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 190 stopniach, następnie studzimy na kuchennej kratce.