Dynia faszerowana

Dynia faszerowana

Zdjęcie - Dynia faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Potrawy i ciasta z dyni często goszczą na moim blogu i cieszą się niezwykłą popularnoscią, dlatego też przygotowałam wyjątkowy specjał dyniowy dla wegetarian.

Dynia faszerowana grzybami z kuskusem.

Najlepszym gatunkiem do tego dania jest dynia piżmowa zwana: "Butternut Squash". Jest to taki rodzaj dyni, która ma dużo miąższu a mało pestek.

Dynia faszerowana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, które jest syte i zdrowe.

 

Składniki na dynię faszerowaną:

2 srednie dynie piżmowe

3/4 szklanki kuskusu

150 g grzybów

1 cebula czerwona

120 g pomidorków truskawkowych

1/2 szklanki oliwek

60 g sera fety

2 łyżki natki pietruszki

1 łyżka starego imbiru

1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

szczypta płatków chili

2 ząbki czosnku

1 łyżka ajvaru /pasta paprykowo-bakłażanowa/

oliwa z oliwek

1 łyżka masła

Zdjęcie - Dynia faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak przygotować dynię faszerowaną?

Dynie przekroić na połówki, skropić lekko oliwą.

Ułożyć w formie na papierze do pieczenia skórą do góry.

Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 15 minut.

Piec w 160'C przez 25-30 minut.

Jeszcze ciepły miąższ wydrążyć, pozostawiając cienką wartwę.

Na patelni rozgrzać oliwę.

Cebulę pokroić drobno i smażyć do zeszklenia z pokrojonym czosnkiem.

Grzyby pokroić drobno, dodać do podsmażonej cebuli.

Smażyć do zarumienienia grzybów.

Następnie dodać pokrojone oliwki, pomidorki i przyprawy, wymieszać i smażyć do połączenia się aromatów.

Na koniec dodać kuskus i masło, wymieszać i wypełnić połówki wydrążonych dyń.

Na wierzchu posypać kawałkami fety.

Zapiec w piekarniku w 200'C przez 10-15 minut.

Po upieczeniu posypać drobno posiekaną natką.

Dynia faszerowana najlepsza jest na ciepło.

Zdjęcie - Dynia faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów