Dynia faszerowana
Potrawy i ciasta z dyni często goszczą na moim blogu i cieszą się niezwykłą popularnoscią, dlatego też przygotowałam wyjątkowy specjał dyniowy dla wegetarian.
Dynia faszerowana grzybami z kuskusem.
Najlepszym gatunkiem do tego dania jest dynia piżmowa zwana: "Butternut Squash". Jest to taki rodzaj dyni, która ma dużo miąższu a mało pestek.
Dynia faszerowana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, które jest syte i zdrowe.
Składniki na dynię faszerowaną:
2 srednie dynie piżmowe
3/4 szklanki kuskusu
150 g grzybów
1 cebula czerwona
120 g pomidorków truskawkowych
1/2 szklanki oliwek
60 g sera fety
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka starego imbiru
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
szczypta płatków chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka ajvaru /pasta paprykowo-bakłażanowa/
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
Jak przygotować dynię faszerowaną?
Dynie przekroić na połówki, skropić lekko oliwą.
Ułożyć w formie na papierze do pieczenia skórą do góry.
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Piec w 160'C przez 25-30 minut.
Jeszcze ciepły miąższ wydrążyć, pozostawiając cienką wartwę.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Cebulę pokroić drobno i smażyć do zeszklenia z pokrojonym czosnkiem.
Grzyby pokroić drobno, dodać do podsmażonej cebuli.
Smażyć do zarumienienia grzybów.
Następnie dodać pokrojone oliwki, pomidorki i przyprawy, wymieszać i smażyć do połączenia się aromatów.
Na koniec dodać kuskus i masło, wymieszać i wypełnić połówki wydrążonych dyń.
Na wierzchu posypać kawałkami fety.
Zapiec w piekarniku w 200'C przez 10-15 minut.
Po upieczeniu posypać drobno posiekaną natką.
Dynia faszerowana najlepsza jest na ciepło.