Dymek z pianą i truskawkami
Edysia, która w tym tygodniu jest Gospodynią Weekendowej Cukierni wybrała dla nas pyszne ciasto o ślicznej nazwie - dymek z pianą i truskawkami. Uwielbiamy takie ciasta, więc bardzo chętnie się za nie zabrałam. Przepis jest świetny! Podobają mi się warstwy ciasta, które ładnie się komponują - kruchy spód, truskawki obsypane kakao, pianka i kruche ciasto. Dziękuję Edysiu za wspaniały przepis! Ciasto jest pyszne, szalenie nam smakuje i na pewno zrobię je ponownie. To takie idealne ciasto na wiosenne i letnie dni!
Składniki na ciasto:
*3 szklanki mąki pszennej
*6 żółtek
*1,5 kostki margaryny
*1 łyżeczka cukru pudru
*7,5g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)
Składniki na wierzch:
*75dag truskawek
*1 łyżka kakao
*6 białek
*1,5 szklanki drobnego cukru
*3 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można podsypać mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Drugą wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (śr.28-30 cm) lub na prostokątną blachę (36x23 cm).
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach C.
Smacznego :)