Dwukolorowe smoothie ananasowo-malinowe
- 500 g mrożonych truskawek
- 500 g mrożonych malin
- 1/2 szklanki czerwonego soku owocowego
- 500 g świeżego ananasa (waga po usunięciu skóry)
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru
Idealnym rozwiązaniem na letnie upały jest smoothie - z warstwą z mrożonych owoców. Dolna, malinowo-truskawkowa warstwa jest bardzo gęsta, i dzięki temu pozwala na idealne rozdzielenie poziomów naszego smoothie. Z podanych powyżej składników otrzymujemy 4 szklanki smoothie.
Do wysokiego naczynia przełożyć mrożone truskawki i maliny. Wlać sok, dodać cukier i za pomocą blendera ręcznego rozdrobnić owoce na gładki mus.
Przygotować 4 pucharki lub szklanki. Na dno każdego z nich przełożyć po 2-3 łyżki musu malinowo-truskawkowego. Wstawić do lodówki.
Ananasa obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do blendera kielichowego. Dodać jogurt. Wymieszać na gładko. Po przygotowaniu można sprawdzić czy nie wymaga odrobiny dosłodzenia. Jeżeli nie - super - mniej kalorii :)
Wyjąć pucharki z lodówki i uzupełnić zawartość wlewając (delikatnie) koktajl ananasowy. Ponownie wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.