Dwukolorowe ciasto bananowe
Przepis niezawodnej Bajaderki.
Piekłam już niejeden raz.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, długo świeże, nie za słodkie.
Dwukolorowe ciasto bananowe
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanili
1 1/2 szklanki zmiksowanych, bardzo dojrzałych bananów, około 3 duże
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich( 100g)
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm smarujemy masłem. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i wanilię i dobrze ubijamy. Dodajemy zmiksowane banany i mieszamy. Dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i dzielimy masę na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy do przygotowanej blachy, na to rozsypujemy posiekane orzechy po czym delikatnie przykrywamy jasną masą. Pieczemy 25 min, koniecznie sprawdzając patyczkiem - piekłam 50 minut. Przestudzić na siateczce i pokroić na kwadraty.