Duszony dorsz w pomidorach i winie

Duszony dorsz w pomidorach i winie

 


Zdjęcie - Duszony dorsz w pomidorach i winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kochamy dania jednogarnkowe i to takie jest. Dorsz duszony w pomidorach z krewetkami w białym winie. Można to samo zrobić z inną rybą np.z łososiem.

 

2 porcje

czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki na dorsza duszonego w pomidorach i winie:

2 sztuki polędwicy z dorsza

6 krewetek

pomidorki koktajlowe

pomidor pomarańczowy

sól i pieprz

1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach

1/2 łyżeczki chili w płatkach

oliwa z oliwek 2-3 łyzki

skórka z cytryny do smaku

garść kolendry

garść listków bazylii

2 ząbki czosnku

białe wytrawne wino 100 ml

 

Przygotowanie dorsza duszonego w pomidorach i winie:

Umyte pomidorki kroimy na półówki, pomidora pomarańczowego w dużą kostkę ( jeśli nie macie to pomińcie ten składnik, nie jest on konieczny). W rondlu rozgrzwamy oliwę dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę, ziarna kolendry i chili w płatkach podsmażamy chwilę i dodajemy pomidorki. Kiedy puszczą sok dodajemy posolonego i oprószonego pieprzem dorsza, dolewamy wino i odparowujemy je. Dusimy dorsza ok. 10 minut w połowie czasu gotowania przekręcamy na drugą stronę. Dodajemy krewetki i dusimy 3- 4 minuty aż zrobią się różowe. Na koniec posypujemy skórką z cytryny. Podajemy posypane ziołami.

 

 

Kategorie przepisów