Duszone żeberka Marii

Duszone żeberka Marii

Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Duszone żeberka Marii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 duże cebule
  • szczypta słodkiej papryki (może być wędzona)
  • 1 łyżka smalcu lub 2-3 łyżki oleju, np. Kujawskiego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego Kujawskiego "bazylia i czosnek"
  • zioła: rozmaryn, majeranek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)

Przygotowanie Mięso pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć przyprawami, ziołami, olejem "bazylia i czosnek" i ewentualnie sosem sojowym. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na min. 1,5 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (funkcja z termoobiegiem).

Żeberka obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym smalcu lub oleju. Przełożyć wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem (ok. 1/3 szkl.), przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut. W tym czasie cebulę pokroić na plastry, posolić i podsmażyć krótko na oleju. Następnie przełożyć do naczynia z żeberkami, zalać pozostałym bulionem, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 1 godz., aż żeberka będą miękkie.

Idealny dodatek do pieczonych ziemniaków.

 

Historia Przepisu z szuflady od Pana Wiktora:

"Duszone żeberka Marii są specjałem mojej mamy. Robiła je mnóstwo razy i nie wiem jak to możliwe, ale za każdym razem smakują co raz lepiej i lepiej. Żeberka są jej sposobem np. na przeprosiny taty. Wystarczy, że zaserwuje te danie i tata zapomina o nieporozumieniach. A ja na tym też korzystam :)"

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów