Duszone maślaki

Duszone maślaki

Dostałam ostatnio w prezencie miseczkę ślicznych malutkich maślaków . Trochę było zabawy z ich obieraniem , ale opłaciło się . Ich smak wynagrodził wszystko :-)

Zdjęcie - Duszone maślaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • maślaki
  • 1 cebulka
  • 1-2 łyżki śmietany
  • sól , pieprz
  • smalec
  • łyżeczka mąki

Maślaki oczyścić i obrać ze skórki . Pokroić drobno . Cebulkę posiekać w kosteczkę , poddusić na smalcu . Dodać pokrojone grzybki , podlać 2-3 łyżkami wody - dusić do miękkości .

Kiedy grzyby będą miękkie , oprószyć je mąką , zagotować . Doprawić solą i pieprzem do smaku , dodać śmietanę , wymieszać i zagotować .

Podawać z pieczywem lub ziemniakami .

Kategorie przepisów